fredag 21. november 2014

Knute på tråden


Jeg liker å bruke rester og jeg liker at det blir en smule "rotetet". Du vet når fargene kanskje ikke matcher helt, eller at det ikke blir akkurat slik en ville satt dem sammmen om en skulle strikke noe stripete.  Og,-  jeg liker å strikke sokker av restegarn.

 For en stund siden kom jeg over noe som kalles magiske nøster/magic balls. Det er sikkert mange av dere som har hørt om det og brukt denne metoden tidligere, men for meg var det nytt og spennende.
 Magiske nøster er ganske enkelt nøster av restegarn hvor alle skjøtene er spleiset/knyttet på forhånd, slik at når man strikker så kommer fargeskiftene/garnskiftene tilfeldig plassert i strikketøyet. Egentlig er det jo ikke noe annerledes enn det jeg gjorde før når jeg brukte rester, bare at nå er skjøtene ferdige på forhånd og det er ikke nødvendig med trådfester, og jeg styrer ikke fargeskiftene mens jeg strikker. Akkurat det er jo greit på en måte, men jeg er litt skeptisk likevel, for vil knutene holde? og vil det kjennes at man bokstavlig talt har knute på tråden? Det er visstnok denne knuten fjellklatrere bruker og holder den for dem burde den vel holde for meg?
Jeg laget mine knuter på denne måten.

 Samtidig som jeg ville teste ut magiske nøster ville jeg også lære meg å strikke en etterpåhæl. Jeg har strikket drøssevis av sokker på mange forskjellige måter, men aldri med etterpåhæl så nå er det på tide å lære det også. Jeg synes nok kanskje at etterpåhæler ikke ser like fine og gode ut som den type hæl jeg pleier å bruke, men nå vil jeg finne ut av om de er det eller ikke.
Sokker er noe av det jeg liker aller best å strikke, det er herlig enkelt og veldig avslappende, og med etterpåhæl ble det ennå enklere!  Og best av alt , - passformen var slett ikke så gal som jeg fryktet, Når sokken bare kom på så så den ganske ok ut og den kjennes bra på foten.  Noen ganger har jeg sterkt behov for helt ukompliserte eller minimalt tankekrevende prosjekter og da passer disse 100 %. Det eneste ankepunktet måtte være at ettersom hælen strikkes etterpå så blir den kanskje ikke strikket og sokken blir liggende der halvferdig? Jeg har det problemet med votter, bare at der er det tommelen som stopper meg fra å gjøre dem ferdige og den - tommelen altså er jo når sant skal sies en smule mer knotete å strikke en en hæl.


Det første paret ble virkelig rotete. Det må da være bedre å styre sammensetningen av garnrestene en smule med tanke på hva man skal strikke? På et andre paret har jeg derfor laget to nøster samtidig og brukt like lange tråder fra samme garn på samme sted, og da ble det hele en smule roligere.

Det var spennende å strikke med magiske nøster, jeg liker tanken og ideen, men er ikke så glad i de knutene. Kanskje det hadde vært bedre å spleise garnet på en annen måte uten knuter? Hvis man strikker med 100% ull er det enkelt, men på superwash og blandingsgarn er det kanskje ikke mulig. Her er en annen link og her som jeg synes er god, og her er det ullgarn det handler om. Nå fikk jeg lyst til å lage et nøste i ren ull og strikke lue eller en hals.

Sokkene er strikket på p. nr. 2,5 med mange forskjellig slags garn satt sammen til et magisk nøste
Til det første paret har jeg brukt denne oppskriften. Det andre paret er gjort på nesten samme måte, jeg bare kuttet ut økningen og fellingen henholdsvis før og etter hælen.
Og jeg gadd ikke verken vaske eller blokke dem før de ble fotografert, blogget og tatt i bruk.
PS; jeg kjenner ikke noe til knutene.

2 kommentarer:

  1. Sokkene ble fargerike og fine! Artig at ikke begge ble like. "Etterpåhæl" er ganske smart. Det ser litt merkelig ut før sokkene er i bruk, men de fungerer utmerket.

    God helg fra Ingunn

    SvarSlett
  2. Jeg elsker sånne fargerike sokker! Tror jommen jeg skal følge linken din og lage sånt magisk nøste jeg og. Jeg har mange sokker med etterpåhæl, funker fint på mine bein.

    SvarSlett

Tusen takk for at du tok deg tid til å legge igjen en kommentar,
jeg setter stor pris på hver eneste en.