tirsdag 28. januar 2014

Stoppesopp og mysteriestrikk


Stoppesoppen min har kommet til heder og verdighet igjen.
Den var mormors og etter det min mors og begge to brukte den til det den er laget for. På den tiden pleide enhver husmor med respekt for seg selv å stoppe familiens sokker og strømper. Jeg antar det var både nødvendig og nyttig. Nå for tiden kjøper eller strikker man seg nye når de gamle er utgåtte. Jeg har aldri brukt den til sokke eller strømpestopping; stoppesoppen min har vært hyllepynt i mange år. De hadde nok flirt godt de gode husmødrene om de hadde vist at den skulle bli et dekorasjonsobjekt.


"Elsk din mann, og stopp hans hoser, så får du vandre på røde roser"

NRK P1's Postkort fra livet har en historie om et bryllupstelegram med denne teksten. Ja, før i tiden var det vanlig å sende telegrammer til brudeparet med hilsener og lykkeønskninger.
Men nå er tiden som dekorasjonobjekt forbi, jeg har tatt stoppesoppen tilbake. Den er super når trådene ytterst i tommelen skal festes.





Vottene i toriots mysteristrikk på ravelry  er ferdige. Motivet på vottene passer  godt sammen med historien om stoppesoppen og er en liten fortelling i seg selv. Det var morsomt å strikke disse, men samtidig en smule frustrerende for fargevalget ble litt i det blå siden man ikke vet hvordan vottene ser ut ferdige før man er ferdig. Garnet jeg har valgt er rester og av ymse slag. Jeg er ikke helt fornøyd med det valget - litt i tynneste laget for votter. Men strikt er strikt og jeg skal nok bruke dem. 

mandag 27. januar 2014

Doris makes my day


Så kom endelig mønsterboken med Dorisvottene inn i mitt strikkebibliotek også. 
Første gang jeg så disse vottene var hos Silkesauen, og de kom umiddelbart på strikkeønskelista mi.
Jeg likte mønsteret, enkelt og stilig, og det gir rom for utallige fargekombinasjoner. På Ravelry er det nå 26 forskjellige fargekombinasjoner av denne votten og alle er like fine.
Boka måtte bestilles og så snart den var i hus begynte jeg. Den har mange fine vottemønstre, både fingerløse og hele votter, så det må sies å være et godt kjøp. Jeg er superfornøyd, og den kan lett komme til å bli slitt.                                  
"Vantar för alla årstider" er skrevet av Clara Falk og Kamilla Svanlund. 
Mønsterdiagrammene er greie å lese, men det er et par ting som den uerfarne vottestrikkeren  jeg er, lurer på. Det er ikke oppgitt noen farger der tommelåpningen er, iallefall ikke som jeg forstod så der strikket jeg etter eget hode og satser på at det blir ok.
Doris starter med et I-cordopplegg som jeg ikke skjønte bæret av, så derfor har jeg bare laget et provisorisk opplegg og strikket I-corden i etterkant.       
Pinne nr, 2,5 på prikkedelen for å få det litt strammere rundt håndleddet og nr.3 på resten.                                         Passformen ble god, bortsett fra at tommelen er i det lengste laget, så om det blir flere par Doris , slett ikke usannsynlig vil jeg gjøre noen justeringer der.   Rauma finull er brukt nok en gang.



onsdag 22. januar 2014

Mange bekker små.....


Tja, hva skal man si? Typisk restesokker, ingen mål eller mening i fargekombinasjonene, men man tager hva restekurven haver og strikker til garnet tar slutt. 


Jeg nyter å bruke rester og sparer på det meste, for det meste kan brukes om man vil, selv de aller minste nøstene, eller nøster og nøster fru Blom, det er nok å ta en smule hardt i, for disse bitene er ikke store.  Rester er verdifult og kan forvandles til de herligste ting. Hvorfor skal man kaste garn bare fordi det er lite igjen ? Sammen med andre smårester kan de bli til noe stort. Mange bekker små osv...

Det spiller ingen rolle om de ikke blir like. Den røde tåa, hælen og vrangborden binder det hele sammen så det blir et par likevel.

Jeg blir glad i slike sokker, fargene og det at de ikke er helt like og ikke så perfekte er akkurat slik jeg liker det, også det at jeg vet de er blitt til ut av noe som egentlig ikke er noe
 De passer nok ikke i penskoene, men i hageskoene eller inne til hverdags er de akkurat slik jeg liker.





tirsdag 21. januar 2014

Fugletelling


Nå er den store hagefugletellinga i gang. 
Alle kan bli med og det er ikke for sent å starte. 
Gå inn på sidene til Fuglevennen for å registrere deg, det er enkelt og lett å forstå.
Kan du ikke navnet på alle fuglene noterer du ned bare de du kan, eller du titter innom ei fuglebok for å finne ut navnet og lære mer.
25 og 26 januar er det felles telling i de nordiske landene.

søndag 19. januar 2014

Votten Gerdur


 Mønsteret til  denne votten står i Vantkalendern 2014 av Solveig Larsson. Fantastisk - for en herlig ide; å lage en kalender med et nytt vottemønster for hver måned i året!

 Hun har latt seg inspirere av gamle strikkemønstre fra øyer; fra Island i vest til Runø i øst.
Akkurat dette mønsteret kommer fra Island, og er inspirert av strikkede innleggssåler.
Tenk deg det - innleggssåler! Jeg tviler på at det er noen som i år 2014 strikker innleggsåler av slikt kaliber, med så mye mønster der ingen noensinne får øye på det.
Mønsteret var greit å strikke, men jeg synes tommelen ble litt klumpete helt nede ved roten. Kanskje for mange masker eller bare min mangel på erfaring.
Tomlene er fremdeles den største bøygen ved vottestrikk, og jeg skjønner at her er det mye å lære.
At det finnes flere varianter, eller måter å lage tomler på er sikkert en stor fordel.
Konstruksjonene på de forskjellige tomlene gjør det mulig å finne sin favoritt eller velge den tommelen som passer best for den enkelte vott.
Jeg har lite erfaring og trenger mer trening, men etterhvert finner jeg vel ut av fordelene og ulempene ved de forskjellige.



Vottene er strikket i Rauma finull på p nr.2,5 på håndleddsdelen. Jeg la opp litt færre masker og strikket en liten vrangvord før jeg startet mønsterstrikken. Jeg liker når denne delen på votten sitter litt stramt til armen og ikke er for løs. Resten av votten er strikket på p nr.3.

torsdag 16. januar 2014

Egentlig


Egentlig er det gensere og jakker jeg strikker mest av, men i det siste har det blitt mye votter. Vottestrikkingen skulle egentlig bare være innimellom, og for å øve meg på noe jeg egentlig ikke kan.
Men noen ganger blir det som bare skulle være innimellom slett ikke innimellom men nesten hele tiden.
.

Egentlig var det jo meningen å drive med litt klaring (ferdigstilling) innimellom, men nå har det altså blitt votter. Det ligger der bak i hodet mitt et sted, tanken på alle de halvferdige strikketøyene som trenger den siste lille innsatsen for bli ferdige og sloss om oppmerksomheten med vottene, men vottene ser ut til å vinne hver gang.
Kanskje ender jeg opp med ledige pinner bare i de alle største størrelsene og 40 cm's rundpinner nr. 2 fordi alle de andre er sterkt knyttet til de nesten ferdige før jeg klarer å klare?
Egentlig har jeg MANGE pinner i MANGE størrelser.


Denne genseren er blitt til innimellom vottestrikk som egentlig skulle være innimellom genserstrikk.
Den er strikket tidligere i en mindre størrelse som nå er blitt for liten. Mammaen ville gjerne ha en akkurat maken bare i andre farger og en større størrelse sånn at det likevel ville være en ny genser men egentlig den samme.


Mønster til genseren finnes bare i min notatblokk, men sauemotivene har jeg lånt herfra.
Garnet er Isager høylandsull i fargene Ocean i strukturmønsteret og Turquise og Chiffon på saueborden.
Pinner nr. 2,5 på vrangborder og nr. 3 på alt det andre. Ferdig veier genseren 125 gr, hadde jeg strikket bolen en rapport mindre ville det holdt med to nøster av bunnfargen.

Egentlig er et adjektiv som forklarer noe som burde vært i stedet for det vi ser, noe som er sannerer eller mer i tråd med virkeligheten står det å lese i ordboken, og det er jo egentlig nokså treffende!


torsdag 9. januar 2014

Gåtefullt

Liker du gåter? Jeg gjør. Det kan være morsomt å gruble seg frem til løsninger på gåter som krever litt tankevirksomhet, og jeg er like forbauset over svaret idag når barnebarna spør som jeg var da barna mine var små og spurte om jeg visste hva det var for noe som gikk og gikk og aldri kom til døren?
Klarer du denne?
Hvilket dyr er flinkest til å pante flasker?
Et anagram er en slags gåte hvor man skal lage nye ord ved å stokke om bokstavene i et gitt ord. Her skal du få et å prøve deg på:
SKRIKET
Svaret som i allefall kan være to nye ord får du helt på tampen av innlegget

Wikipedia har denne forklaringen på hva en gåte er for noe.
En gåte er et spørsmål med et svar som er ukjent eller vanskelig å finne. Gåter kan være dype filosofiske spørsmål, mysterier en forsøker å løse i vitenskapen, eller en form for underholdning.

Jeg holder på med å strikke en gåte som mange andre strikkeentusiaster rundt om verden . ( Ravelry KAL fra torirot). Denne gåten kvalifiserer vel under kategorien underholdning tipper jeg. Det er i alle fall ganske gøy, men også en smule frustrerende fordi det er så mange ting jeg ikke vet. Fargekombinasjonen er en ting; å bestemme fargene før man vet mønsteret er ingen enkel sak for meg. Valg av garn er en annen, selv om strikkefastheten er oppgitt. Strikkefasthet er en gåte i seg selv, for det hender rett som det er at min strikkefasthet stemmer dårlig med den som oppskriftene oppgir selv om garntypen er den samme. Men når det er sagt så har jeg aldri vært så opptatt av strikkefasthet, for jeg har stort sett strikket etter eget hode og da får jeg det alltid til å stemme. Problemene eller utfordringen med strikkefasthet kommer når man skal strikke etter mønster og ønsker bestemte og på forhånd angitte mål.


Disse vottene var en annen og tidligere gåtesamstrikk fra torirot, men jeg har strikket dem etter at den var ferdig og alle løsningstråder var kjente.
Da var det strengt tatt ingen gåte lenger for jeg kunne bestemme farger utfra en helhetsvurdering og gjøre mine forandringer for å få en bedre tilpasset vott.
Helt fra jeg for noen uker siden begynte vottestrikkingen har jeg strevd med gåten; hvor mange masker og hvor mange rader trenger jeg for å få en vott strikket i Rauma finullgarn til å passe mine hender?
Nå er den gåten løst for disse vottene passer perfekt.  Jeg trenger mellom 60 og 64 masker, ca 20 omganger før tommel (etter vrangbord), og ca 30 omganger før felling på p str. 2,5.
Før du får svarene så vil jeg bare si at om du har lyst til å være med å strikke torirots gåte så er det tid frem til den 14 for melde seg på gåtesamstrikken på ravelry-

Panteren er flinkest til å pante flasker og bytter du rundt på bokstavene i "skriket" kan det bli både strikke og sikkert.

mandag 6. januar 2014

I dag ble jeg så himla glad!

Godt nyttår til dere alle!


Det har vært stille en stund her og det kommer periodevis til å bli stille igjen her inne i 2014, men jeg er her og kommer plutselig tilbake.
Jeg har oppdaget at det er GØY å strikke votter! Etter mitt første par har det blitt flere og det er stor fare for at bloggen kommer til å bli oversvømmet av votter i tiden som kommer.
Bare så synd at vinteren uteblir på disse trakter for det er strengt tatt ikke nødvendig å ha på seg noe som helst på hendene nå for tiden.
Dette er samme votteoppskrift som forrige innlegg men i andre farger og garn. Her har jeg brukt Rauma Finull - et herlig garn som er godt å strikke med og finnes i så utrolig mange flotte farger at det er vanskelig å velge.
Jeg har strikket på pinner str 2,5 på hele votten, men de er likevel en størrelse for store for mine hender.
Kanskje det ville hjelpe med et aldri så liten krympetiltak?




En enste julegave har jeg strikket i år og det ble votter til mannen.
Han elsker fugler og har en stor forkjærlighet for ugler så hva kunne vel være mere passende en et par med flotte uglemotiv?
 I oppskriften er de tenkt for damer, men med tykkere garn ble de passe til en manns hender.
Etter vottene med mange fargeskift var det herlig å ha få tråder å feste siden disse bare har to farger.
Neste par ut er et par fargeglade Pearl Chain eller perlekjede på godt norsk.
Morsomme og raske og strikke, Rauma Finull nok en gang.
Merkelig at jeg ikke har oppdaget dette garnet før nå, men det skyldes kanskje at jeg ikke har strikket noe særlig votter før? Ikke vet jeg, men garnet er supert og passer til mer enn votter. Nå har jeg handlet og garnlageret mitt er utvidet med en hel bråte finull i mange forskjellige farger.


Det gjenstår bare å finne det rette masketallet for pinne nr. 2,5 slik at vottene som kommer passer mine hender.

Disse ble en anelse for smale, men perfekte for min svigerdatter.

Men i dag ble jeg så himla glad,  for en kjær og dypt savnet bloggvenninne er tilbake i manesjen. Mari med bloggen duBedåre både skriver og strikker flotte saker og ting - VELKOMMEN tilbake Mari!

edit: Jeg har strøket den siste delen av innlegget for som jeg trodde kom jeg til å angre.